Mjölk & Honungsur!

Sur…

Vi (läs jag) börjar tröttna lite på våra gamla surdegar och söker oss till nya sura degar. Vi har provat på Soltorkad tomat & vitlöksur, Surpelle och nu kastar vi oss ut i det okända med en Mjölk & honungsur med lite havregryn. Den står än så länge i vår surdegskyl i väntan på att sura till sig inför morgondagen, men jag vågar ändå mig på att lägga ut en teaser. Med risk för att jag bokstavligt talat får äta upp den…

Surare…

Vi brinner för sura degar och börjar bli riktigt duktiga på det. Vi kör alltid äkta surdeg utan jäst och vår surdeg är gjord här hos oss från grunden och startad på russin. Vi har en rågsurdeg och en vetesurdeg och vi brukar använda oss av bägge för smaken och deras olika hävningsförmåga (järförmågan).

Vi har alltid Grand blanc i sortimentet, det betyder stor vit på franska och den innehåller mest vetemjöl, men även där har vi hälften rågsurdeg för den goda smakens skull. Vi har även ett grövre surdegsbröd, där vi byter ut en fjärdedel av vetemjölet mot grovt eller fint rågmjöl. En Rågspont, som är en surdeg med lite Durumvete i. Faktiskt den första surdegen jag bakade när vår stenugn var nyinstallerad, på ett recept jag hittade på i stunden. Resultatet blev bara så bra man kan ha med nybörjartur och jag döpte efter snickarnas råspont som dom satte i taket över ugnen.

Surast!

Grovsur eller rågsur är inte riktigt så grov som jag kunde önska så därför tog jag fram Surpelle. Det är väl nästan så surt och nyttigt som det kan bli. Gjord på enbart rågmjöl, rågsurdeg, vatten och salt. Ingenting annat! Vi jäser den direkt i brödformen och den får stå och surna i en till två dagar. På enbart råg får man inte den hävningsförmågan som man får med vete. Gluten i vete är mycket elastiskt och kan tänjas ut som av jäskraften i surdeg eller jäst, ibland blir det stora bubblor eller hål i brödet.

Mjölk & Honung
Mjölk & Honungsur -Närproducerat så klart!

Så idag körde vi Mjölk & Honungsur, ett halvfint surdegsbröd på vetemjöl, rågsurdeg, havregryn, närproducerad honung och salt. Enbart Emåmejeriets mjölk som degvätska…

Ska bli spännande imorgon:))

Välkomna!