Stenugnsbakat surdegsbröd

stenugnsbakat surdegsbrödÄKTA SURISAR & SURDEGSBRÖD

Vi bakar äkta Surdegsbröd på Hovs bageri, med det menar vi att brödet inte innehåller  någon jäst. Degarna körs en till tre dagar innan avbakning och förvaras i plastbackar i kylen. Vi har alltid Grand blanc i sortimentet som körs på både vete och rågsurdeg. Vårt grova surdegsbröd varierar vi mellan Rågsuris, med eller utan frö. Rågspånt men rågmjöl, durumvete och sesam eller solrosfrö. Grahamsuris på råg och grahamsmjöl. Fruktsuris har vi torsdag-fredag med och bakas på grovt rågmjöl med  russin, aprikoser och valnötter. Prova du också!

HUR JAG BLEV EN SURIS

För  femton år sedan väcktes min nyfikenhet för surdeg, jag kunde inte förstå hur man bakade innan industrijästen uppfanns. Tänkte att allt bröd tidigare måste varit platta tunnbröd eller tungt och kompakt. Och i bibeln pratade nån snubbe om osyrat bröd till påsk. -utan jäst sa fröken, men nu trillade poleten ner:)! Jästen till bröd uppfanns vid ölframställning och plötsligt hade man ett snabbt sätt att få fram bröd på. Men att det kunde utplåna surdegen så fullständigt…? När det är så fantastiskt gott och nyttigt med långjäst surdegsbröd.

HUR-VAR -VARFÖR???

Det är kemi inblandat såklart, i denna ljuvliga förening.  När bröd får jäsa länge, bryts futinsyran ner och kroppen kan lättare tillgodogöra sig de mineraler som finns i mjölet. Detta gäller även degar körda på vanlig jäst som får jäsa länge.

I surdeg, som består av ättiksyra och mjölksyra har man två fördelar. Ättiksyra hämmar tilväxt av mögel, så där har man en naturlig och nyttig konserveringsmetod. Mjölksyra innehåller B-vitamin.

Det finns forskning som visar på att surdegsbröd ger ett lägre insulinpåslag. Även i våra jästbröd har vi surdeg för konsisten, smak och färskhållning. Vi har även surdeg i vår vetedeg, då blir den saftig och fin.

Vår surdeg är mild och bra för magen. Vi älskar den och det är så kul att kunna baka dessa fantastiska bröd!

Bli en äkta suris du också!