Om Hovs Bageri

Hovs bageri är ett litet familjeföretag, som startades 1958 av min pappa, Gösta Blomstrand. Han öppnade portarna i december på Ringsbergsvägen på Hov i Växjö. I det gulputsade huset i korsningen vid minigolfen och resturangen. Mamma och pappa berättade ofta om hur tokigt bageriet var designat av en dyr arkitekt, med ett inglasat kontor i mitten. Där man tydligen skulle sitta och basa☺️ Men därför heter vi Hovs bageri.

En kort period på 60-talet, låg vi på Värendsgatan på söder, i det blå hyreshuset mitt emot Strandbjörket. Pappa hade då övertagit Ångbageriet, i sökande efter bättre, mer lättarbetade lokaler tänker jag? 1965 ville bagarmästaren på Wienerbageriet, här på Öster gå i pension och en möjlighet att ta över lokalerna visade sig. Wienerbageriet drevs av familjen Lönn, som byggde fastigheten, med bageri i, 1945. En dröm de förverkligade tänker jag, som både bor i deras lägenhet och driver bageriet en trappa ner. Jag heter Maria Blomstrand och tog över företaget år 2000 efter att min syster Annica hade drivit det i några år. Jag har fantastiskt god hjälp av mina bagarinnor Amanda, Wala, Wendela och Hanna och lite bonus-hjälp av Linnéa, Anna o Karin, guld värda.

Vårat mål är att baka produkter vi är stolta över, som smakrika bröd med hög kvalitet och hållbarhet. Vårt bröd tar lång tid att baka och vi tillsätter aldrig jäst i surdegsbröden. Vi är surdegsnördar och vår senaste vision är att föra in mer ekologiskt i vårt brödsortiment.

Vi använder oss av äkta surdeg, -vete eller råg, och skållat råg, korn eller havre i många bröd. Det ger inte bara god smak, utan också bra hållbarhet. Vi tillsätter inga konserveringsmedel. Vi bakar allt ifrån grunden, utan mixer eller färdiga brödbaser. Vi bakar på smör eller rapsolja för att minimera användandet av härdade fetter och undviker margarin. (För mjölkallergiker har vi en karlspadebulle på havremjölk och margarin(tyvärr, har du tips på en bättre produkt, tar vi tacksamt emot) Vi vill vara äkta och transparenta i det vi gör.

Vi bakar på smör från Emåmejeriet och Arla rapsolja från Österlen eller Öland, ekologiska bär från Moheda sylt och ekologiska ägg ifrån Gårdsby ägg AB. Sista fredagen i månaden Kl 12-17 (med vissa undantag) kommer Ingrid från Nedanbäcks gårdsprodukter och säljer kött av ekologisk uppfödning, från egna gården. Nöt, lamm och gris. Vi bakar en del på ekologiskt mjöl från Limabacka kvarn, mjölet mals i Skåne. Vi har även deras mjöl till försäljning. Chiliprodukter från Pappis på Öland, Ost från Räven o Osten, salami från Pär i viken (underbar ramslökssalami) ibland lax, rökt eller gravad från Wägga rökeri, Tildas teer -drinkme och mycket mycket mer.

Har du önskemål? Se Smålands skafferis hemsida, så kanske vi kan hjälpa er och beställa hem. Där finns många fina delikatesser från små närproducenter.

Vi har utvecklats mot ett hållbart microlivs, med en ökad del mejeri, smörgåsmat och livsmedel. Du kan köpa ägg mjölk ost, men även en genomtänkt present i vår nya present och inredningsdel;

Presenthandeln i blå rummet, är vårt senaste tillskott, där hittar du Häxans ekologiska rengöringsprodukter -riktigt bra! Som vi också använder i vår lokalvård och dagliga städ. Glas, vackra champagneglas och skålar. Prisvärda glasburkar du kan fylla med vår müsli, jäskorgar till surdegsbakning, Eriks vakra skärbrädor från Lövsjö Logghouse. Träkavlar, fina diskborstar i trä prisvärda kökshanddukar och korgar från korgboet. Den röda tråden ska vara mat, helst frukostrelaterat, men ibland räcker det att jag bara tycker det är riktigt fint eller praktiskt🥰

Har du tips på fler sådana produkter?

Hovs bageris historia