Hovs bageri bakar matbröd med omtanke och respekt för råvaran, produkten och kunden.

Vårt matbröd är livskvalité!

Gör man något noga och låter det ta tid, blir det bra och smakar gott. Det allra enklaste matbrödet, med minst ingredienser kan bli det godaste. I surdegsbröd är det bara vatten, mjöl och salt och det smakar ljuvligt. Sen ska man i och för sig starta en surdegskultur och det tar några dagar. Den ska skötas, blandas och älskas, då mår den allra bäst. Vi har märk att runt jul när vi kör degar på 20-30 liter vatten då är den som allra bäst. inte så lätt hemma i köket…Men livskvalité, när du tycker om det du gör!

Men det är även kemi inblandat såklart. När degen får jäsa länge bryts fytinsyran ner och kroppen kan lättare tillgodogöra sig mineraler som finns i mjölet. Detta gäller även dega körda på vanlig jäst.

Hemligheten med surdeg

Surdeg som består av ättiksyra och mjölksyra har man två fördelar. Ättiksyra hämmar tillväxt av mögel, så där har man en naturlig och nyttig konserveringsmetod. Mjölksyra innehåller B-vitamin.

Det finns forskning som visar på att surdegsbröd ger ett lägre insulinpåslag. Även i våra jästbröd har vi surdeg för konsisten, smak och färskhållning. Vi har även surdeg i vår vetedeg, då blir den saftig och fin.

Vår surdeg är mild och bra för magen.

Slaget eller skållat

Flera av våra matbröd skållar vi till. När man skålla kokar man vatten som man häller på mjölet, oftast råg, men även vete, havre eller korn och blandar det hela till en gröt. Vi brukar ha salt i vår skållning, då vi tycker att hållbarheten ökar, och även kryddor för att plocka fram smaken av anis eller kummin ordentligt. det doftar ljuvligt!

Med anda ord: Vill man ha ett riktigt bra matbröd. Börja med en råvara av bra kvalité, ha respekt för hantverket och din produkt.

Tyck om det du gör och var stolt över resultatet.

Då smakar det gott!

Mvh Mia

matbröd är livskvalité Brödbylla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *